Chris van der Corput

Chris van der Corput

Mr. Chris van der Corput is in 1982 beëdigd als advocaat en werkzaam in de algemene civiele praktijk, vooral op het gebied van bouwrecht, aanbestedingsrecht en projectontwikkeling. Hij is met name actief in utiliteitsbouw, infra, appartementencomplexen en woningbouw.

Op deze gebieden heeft hij jarenlange ervaring opgedaan in zowel advieswerkzaamheden als ook procederen bij Rechtbank, Gerechtshoven en de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Vastgoed als aandachtsgebied in ruime zin behoort tot zijn interesses en werkveld. Daarbij is te denken aan projectontwikkeling, onteigening en bestuursrecht.

Zijn cliënten zijn overwegend aannemers en projectontwikkelaars.

Zijn voorkeur is gelegen in het vinden van oplossingen buiten rechte, maar vanzelfsprekend zijn procedures regelmatig onvermijdelijk.

Hij is daarnaast mediator en inzetbaar op gebieden die bouwgerelateerd zijn, verbintenisrechtelijke geschillen, bestuursrechtelijke geschillen, ondernemersrechtelijke geschillen zoals bijvoorbeeld geschillen tussen aandeelhouders.

Verdieping op dat terrein vindt steeds plaats, in 2018 heeft hij de opleiding conflictmanagement en systeemdesign als een van de eerste acht in Nederland afgerond.

In deze opleiding is aandacht gegeven aan het aanleren van een analytische aanpak van conflicten en het toepassen daarvan op de conflictcultuur en het conflictmanagement van een organisatie, conflictkosten berekenen, het reflecteren op de eigen rol in de veranderprocessen, conflictmanagementsystemen in organisaties stap voor stap ontwerpen, die conflictmanagementsystemen vervolgens in organisaties integreren in de organisatieprocessen en tot slot een conflictbestendige cultuur in organisaties ontwikkelen. Hij adviseert organisaties desgevraagd in conflictdesignsystemen.

Gaandeweg is hij meer geïnteresseerd geraakt in de psychologie. Een rechter heeft maar een beperkte gereedschapskist waaruit hij kan putten om oplossingen te vinden en dat zijn dan met name de feiten zoals gepresenteerd, wet, jurisprudentie en literatuur. Een geschil is echter vaak meer. Achter de feiten en juridische kwalificaties daarvan schuilen vaak diepere problemen. Wanneer die besproken kunnen worden, is vaak op andere wijze een oplossing te bereiken buiten rechte die partijen meer recht doet en bevrediging geeft.

Voor de advocaat is het van belang dat hij out of the box kan denken, de branche waarin hij werkzaam is door en door kent en dus de juiste gesprekspartner is voor die personen of organisaties die in de bouw actief zijn.

Zijn leven lang is hij gefascineerd door paarden, vanaf het afstuderen tot nu toe heeft hij paarden. Hij rijdt met name onder het zadel en tweespan. Vanwege zijn interesse in paarden heeft hij bijzondere kennis opgedaan op het gebied van hippisch recht.

opleiding
  • Universiteit Tilburg (1982)
lidmaatschappen
  • Vereniging voor Bouwrecht
  • Vereniging voor bouwrecht-advocaten
TALEN
  • Nederlands
  • Engels
  • Duits
Contactgegevens
VCard

Aanmelden voor DE nieuwsbrief